Ha már Zalánról.akkor Leventéről is..

Lutri volt,amikor készülődtünk a nyaralásra,azon gondolkoztam,hogy mikor robbantasam be a köztudatba a kicsinél,hogy nyaralni megyünk..Az indulás előtti nap délután,megkerestem a tavalyi fotókat,és megpróbáltam elmagyarázni Leventének,hogy holnap nyaralni megyünk..Lerajzoltam neki az ágyát,egy holdat,és egy nyilat,meg a felkelő napot,autót,a tetején bőrönddel,és hegyeket..majd közöltem vele,hogy holnap,Bélapátfalva..Csak ennyit,és nagyon tárgyilagosan..

Csak nézett,majd elvigyorodott és már mondta is...Béci kutya.. :)

Na banyek ezt jól összekötötted fiam..igen,igen visszük őt is..

Szerintem várhatta,mert nagyon nyugatalanul aludt,és reggel még pizsmában volt,de már vette a cipőjét,és kétszer is nekiindult a folyosónak..Szóban meg hallgattuk,hogy: Megyünk,Béci kutya,audi nem vaudi,Egej,nyaral,házikó...

Mentünk..viszonylag nyugalomban,az autó nyűgjeitől eltekintve..megérkeztünk..

Egyből tudta,hogy hol vagyunk..egyből bejárta a házat.a kertet,és megtalálta az ágyát..Este nem volt gond a zuhanyzóval,az idegen wc-vel.és még elaltatni is korán sikerült..A házszabályok betartása gördülékenyebben ment..

Az idei mottóm:..ha nincs esze,legyen notesze..Miért is? Mert mint is hagytam itthon a konyhában nagy sietve?? A teljes vizuális menetrendet,napirend,folyamatábrák és egyebek Leventével kapcsolatban...

Úgyhogy rajzoltunk,jó sokat...

A nyaralás előtt itthon nem nagyon volt kommunikatív..Csak akkor beszélt,ha kedve volt..és akkor sem sokat..Már kezdtünk kétségbe esni,hogy na neeeeee..veszik megint valami aminek nem lenne szabad...Elő is vettem a PECS kártyákat újra..Sőt egy hétig használtuk is..Errre mi történik??Odaérünk,lepakolunk,még fel sem szusszanunk,és halljuk,hogy csacsog..Be nem áll a szája,szavakba ölt mindent..Majd 4-5 szavas mondatokba..és jól ragozva..Sőt ha valamit szeretett volna,kért..nem csak mutogatott..és egy valamit nevezett meg..Udvariassági formulát használva kért..Hála ez itthon sem változott,amióta hazajöttünk.. bár nem beszél annyit..Szóval a beszédje pozitív irányba fordult..ami számunkra nagyon örömteli..Igaz most meg előttünk lesznek az augusztusi sokkok,hogy sokszor nem lesz Apa..Levente nagyon apás..Az auti gyerekek általában egy kedvenc szülősek,ezt már sok szakembertől hallottam és olvastam is..Valakit kiválaszt,még igen kicsiként és akkor az a minden.. Ráadásul Szabi tudja a legjobban kezelni..és ez vonatkozik az élet egészére..Persze azért rám is hallgat,de korántsem annyira,mint az Apjára..Ha Apa nincs,akkor Dani az aki Szabi helyére lép..Mindig hozzá megy,csak a bátyja,nem mindig tolerálja jól..Augusztusban kénytelen lesz..

A héten kaptam egy jó pár negatív emailt ami miatt írom ezt a visszacsatolást igazából..Egy két ember felrótta,hogy ne sírjon a szám,hisz rengeteget megyek,rengeteg programom van a gyerekekkel..

Viszont most feltettem azt a kérdést,hogy honnan írsz?? Kertesházból,ahol az udvaron szaladgálnak a gyerkőceid,vagy panelból..Persze,hogy az első volt a válasz..No meg azután megkértem,hogy nézzen körül a programjaink között..A 98% kirándulás..nincs semmi anyagi költsége..maximum a diesel az autóba..és nézze meg a megtett kilómétereket..Budapest 30 km-es körzetében mozgunk..Magyarul,ami programunk van,alig költségből kihozzuk..és Szabi rettentő gondossággal figyel arra,hogy az autó,takarékosan fogyasszon..

Azt senki ne felejtse el,hogy mi egy panel lakásban élünk egy óriási lakótelepen.Rohan a világ,errefelé megváltoztak az emberek..Már nem megyek játszótérre a kicsikkel..Többször megszóltak minket,hogy repkedett,vagy sikított,vagy mindenáron első akart lenni,hintán csúszdán és sorolhatnám.Nincs értelme konfliktusba keveredni,nincs értelme a gyerekek miatt összezörrenni a lakókörnyezettel,mert az általában tovább gyűrűzik..

(Lásd anno Szindbád utca,ahol anno Zé miatt az alattunk lakó,konkrétan Zalánnal és velem kapcsolatban tetlegességig vitte,a dolgokat..Ditte ha olvasol,gondolom emlékszel rá..De mások is,akik pont éppen nálunk voltak látogatóban,amikor megjelent az alsó szomszéd.Sokszor zaklatott minket..)

Szóval panel...Dolgozunk folyamatosan,és ilyenkor nagyon beszorulunk..Örülünk,ha hullafáradtan hazaesünk a munkából,és lefutjuk az itthoni kötelező köröket..és akkor még utána le kéne vinni a kicsiket..Nem tagadom,van amikor elmarad..De ha elmarad és nincs lemozgatva Levente,akkor előjönnek a hangulati szélsőségek,nem jó az emésztése,nem alszik jól éjjel,unatkozik és ebből következnek a magatartási anomáliák..Szóval konkrétan elviselhetetlen..Pakol-rámol,tombol...hisztizik,irányíthatatlan..nem sorolom..Csak megértem..én is azt csinálnám négy fal közé zárva..Csak abba gondolj bele,hogy mit csinál a Te gyereked ha unatkozik a négy fal között...????Ha nagyobb akkor játszani megy a haverokkal,ha kisebb akkor meg szétszedi a lakást..

Az enyém még abban a korban van,hogy szétszedi,és az állapota miatt,csak imátkozom magamban,hogy legyenek elfogadó barátai,akik mellette is maradnak élete folyamán.

Meg különben is..Az egészséges élethez kell a mozgás és a levegő..Mi meg megpróbáljuk a lehető legtöbbet megadni nekik belőle,még akkor is,ha ez sokaknak szemet szúr..azért mutatom be,mert a LIVE része,és azoknak a szülőknek mutatom be,akik szintén autista gyereket nevelnek,és még annyira sem mernek kimenni az életbe mint mi,hogy igenis ki lehet menni,igenis lehet tartalmas programokat csinálni..Ingyen is,és fillérekből is..

Nekünk ez az egy lehetőségünk van amit megengedhetünk magunknak..Kimenni a közeli természetbe,túrázni kirándulni..Annyi a szerencsénk,a szerencsétlenségünkben,hogy igen közel van a Budai és a Pilis-hegység...ez által számtalan a lehetőség..Amit mindig próbálunk bővíteni,hogy ne csak ugyanoda...Mert ha Leventén múlna,akkor csak Dömörkapu és Dobogókő létezne..no meg a HHH,és a Duna-part..

De most komolyan?? Ezeket kell megmagyarázzam,egy olyan valakinek,vagy olyan valakiknek akik kertesházban élnek,és akkor mennek ki a gyerekei/k a szabadba,amikor csak akarnak..

Mi lennénk a legboldogabbak,ha nekünk is megadathatna,hogy kertesházban éljünk,hogy a srácok a kertben játszhassanak iskola,óvoda után,vagy bármikor..és ne két kisérős sétákat kelljen szervezni a számukra....Kétségbe is vagyok esve,hogy mi lesz augusztusban..hónap végére biztos hulla leszek..Főleg úgy,hogy a nagyok nem mindig lesznek itthon..

Úgyhogy úgy gondoltuk,hogy Szabi szabadságának az utolsó hetében,nem ragadunk itthon,és minél többet mozgatjuk Leventét,és persze Zalánt is..Levente meg amúgy is igényli..Imádja az erdőt..

De ha már visszacsatolás..A nyaralás alatt az evéssel,nagyon nagy bajban voltunk,igaz kánikula volt,majdnem végig és a forróság rettentően megviseli Leventét..Mivel alig evett,a nagydologban is visszaesett,nem mindig ment egyedül..Idén már nem játszhatott annyit Béla kutyával sem,mert az a kutya munkájának a rovására mehet..Persze azért szigorúan irányítva Szabi megengedte neki,és reggelente nagyokat sétáltak együtt..Levi ki sem hagyta volna..

Kutyás boldogság...

Mindig nagyon élvezte,a blökivel való játékot,és nekünk nincs annál nagyobb boldogság,ha nevetni látjuk őket..Felhőtlenül nevetni egy autista gyereket...Ritkán adatik meg,higgyétek el..ennyire boldognak látni őket..

Próbáltunk nagyon változatos programokat csinálni,hisz Leventének eléggé rugalmatlan a gondolkodása,ami nagyon sokszor nagyon nagy problémát jelent a hétköznapi életben.Persze neki is volt kivánság-program,a Szalajka völgy,amit imád és minden zokszó nélkül végigsétál mindig..A Faipari Kiállítás,meg egyenesen lenyűgözi..persze,persze,mert interaktívan játszani lehet..

Egyébként sikerült a határokat feszegetni,elég eredményesen,hisz Balatonban Timinél közel merészkedett Báró lóhoz..

és bemerészkedet Melindáéknál a kecskékhez..

Kipróbálta életében először az ugróasztalt,és nagyon élvezte..( köszönjük Melinda és Szabi)

Rávettük a barlangászásra...Jósvafőn is (hamár itthon is járunk vele néha)..

Persze azért nem mindig volt fenékig tejfel minden...a programok során sem..De azért sikerült valahogy mindig átlendülni a negatív dolgokon is..

Amit észrevettünk szép csendben,mert nem mindig van e kiváltságban részünk..Rájöttünk,hogy gyönyörűen énekel,tisztán..Tud mondókázni,és szeret is..Sőt elkezdett rajzolni papíralapon is..

Amivel nagyon sokszor meggyűlt a bajunk az az irányíthatósága volt,és ez most is baj itthon..Valahogy abban nagyon visszaesett,vagyis inkább úgy fogalmaznék,hogy azokon a napokon amikor a hasával szenvedősen van,és diszkomfort hegyek uralják a napját,akkor bizony baj van az irányíthatóságával..Akkor bizony két emberes..

Egy autista gyereknél felejtsük el azt,hogy egy másikhoz hasonlítjuk..DE!! Visszagondolva Danira és Zalánra,az 5-6 éves kor közötti időszak volt a legnehezebb a magatartásuk szempontjából..Bízom benne,hogy javulni fog ahelyzet Leventénél is..

Sok pozitív dolgot hozott a kicsi viselkedésében is Bélapátfalva..ezt nem tagadom..és nagyon örülök neki..Nehéz hónap előtt állunk nagyon,és bízom benne,hogy valamennyire azért tudok majd profitálni a vidéki életünk kilenc napjából..

No mindegy,arra rájöttem,hogy a kicsit kifulladásig MUSZÁJ MOZGATNI,mert akkor van rendben a napja...

Kár,hogy a panelban ez azért annyira nem kivitelezhető...de azért igyekszem...

Ez volt mára a LIVE..Köszönöm,hogy olvastatok...