Az utóbbi időben rengeteget változott,méghozzá pozitív irányban..Zalán magasan funkcionáló autista,teljesen épp értelemmel 129-es IQ-val,mégis sokszor vele vagyok a legnagyobb gondban integrálhatatlansága miatt..Zalán szenzorosan hyperérzékeny..Mostanra szépen csendesednek ezek a dolgok is,sokkal rugalmasabb,sokkal több dolgot elfogad,persze vannak olyan területek,a hyperek terén,amki sajnos sosem fognak változni.Az íz és a szagérzékenysége biztos nem..A hang és a fény szépen alakul,egyre nagyobb terheléseket elbír..Ja kérem,edzi az öccse nagyon keményen..Na igen akinek hypo öccse van,annak bizony kemény az élete..

Sokszor nagyon sajnálom őt,mert rettentő teher lehet elviselni,az öccse ellenkezőségét,bárhogy próbálom balanszírozni a dolgokat..

Sokat gondolkoztam azon,hogy hogy segíthetnék neki,hogyan fejleszthetném,mit találjak ki a számára,hogy koncentráltabb legyen,hogy jobban tudja uralni az érzékenységei okozta káoszt magában.Persze megtetézi a dolgokat az is,hogy bal kezes,és nagyon keményen küzd a vesztibuláris rendszer zavaraival..és ugye ezen rendszer zavarai,nagyon sok dologgal hozhatóak összefüggésbe..Ja és a szenzormotoros zavarairól még nem is esett szó..

(Ha gyermekünk mozgása éretlen, kortársai mellett nagyon ügyetlennek tűnik, mert a labda elrúgása, a féllábon állás vagy az ugrálás, a lépcsőzés túl nehéz feladat a számára. Ha nem szereti a simogatást, nehezen irányítja szorításai, érintései erejét. Kézügyessége sem megfelelő, a kanalazás és a ceruzafogás is egyformán problémát okoz. Cselekedeteit nehezen tervezi meg, figyelme, játéktevékenysége rövid idejű kortársaihoz képest..........és pont,pont,pont )

(forrás: www.pindur.hu)

Az eltelt évek alatt az állami és a nem állami keretek között kapott jó pár terápíát,AYRES,Alapozó,Szenzormotoros,BHRG...és nem sorolom..Per pont én is az a kategória voltam,hogy elkeseredettségemben,mindent de mindent kipróbáltam,ami segíthet..

Persze amig megtehettem anyagilag..

Mostanra nem sok terápia maradt,csak amit az iskolában kap,meg aminek autodidakta módon olvastam utána,és a saját szakállamra próbálkozom,amíg a család anyagi keretei megengedik..hiszen itt az öccse,aki rosszabb állapotban van,de igazoltan fejleszthető,és akibe most szó szerint az összes pénzünket,egzisztenciánkat,mindenünket beleforgatjuk,hogy valaha majdan esélye legyen egy irányított de önálló életre,ha mi már nem leszünk..

Amit idén kiötlöttem Zalánnak,és hiszem,hogy hatásos,sőt kezdek rájönni,hogy nagyon hatásos nála,azok a taktilis és a vesztibuláris rendszerekre irányuló terápiák..

Valahol olvastam arról még a télen,hogy a Kalandparkokban lévő pályákon való mászás,profi módon fejleszti a koncentrációt..no meg az egyensúlyt,meg az önbizalmat,és a bátorságot..Tavasszal meg gondoltam egy merészet..és kihasználom a szép kártya adta szabadidő-zsebes lehetőséget,Zalánnal kapcsolatban..

Mára eljutottunk odáig,hogy teljes biztonsággal,és egyre gyorsabban mászik a Junior pályákon,nagyon szeret menni..élvezi a mászást..

Az elején rettentő módon elfáradt,na nem fizikailag,hanem fejben..Egy autista gyerektől ez a tréning rettentő nagy koncentrációt igényel,minden területen..Viszont a vele járó pozitív megerősítés csodákra képes..A meg tudod csinálni és a nagyon ügyes vagy mondatok,a végén némi jutalommal kombinálva szárnyakat adnak..és adtak is..A mászás meg szép csendben fejleszt..Szép lassan rájössz,hogy sokkal jobban koncentrál,több időt tud figyelni,nem fárad el 10 perc olvasás után,és már nem csak két sort tud lemásolni hibátlanul az olvasókönyvből..10-ből 5-ször elkapja a labdát,nem csak kétszer..és végre nem kell kűzdeni a verstanulással annyit.Tartást ad,és bátorít,ja és növeli az önbizalmat,visszacsatolva a rengeteg pozitív megerősítéshez..Ja és..rettentő sokat fejlődött az egyensúlyi rendszere..Nem annyita suta már,nem esik el a saját lábában,biztosan megy a lépcsőn lefelé..Elvitathatatlanul sokat segített,az a 10 x 3 óra,amit április óta eltöltött Zalán a kötélpályákon.Úgyhogy megyünk is vele,amig lehetőségünk van rá.Még 6 alkalmat kártyázhatunk idén,ha az öccse nem mászik,mert most valahogy Levi annyira nem akar,pedig neki is nagyon jót tenne..

De van valami más is..Számunkra megint csak megfizethetetlen,és csak akkor tudunk menni,ha valaki szivességből lehetővé teszi a srácok számára.Zalánnál már két éve szóba került Büki doktor által,hogy jó lenne kihordani Fótra,terápiás lovagolni..nagyon sokat segítene az állapotán..Persze persze,tudjuk jól,de az öccse fejlesztése,Zé iskolai költségei,a négy gyerek ellátása,és a lakásunk fenntartása mellett egyszerűen nem megy..Nem engedhetjük meg magunknak,ahogy a HRG úszást is fel kellett adni,meg a plus Ayres-t,Levente fejlesztési költsége miatt..Akkor kezdtem magam tornáztatni itthon Zalánt...Közben azért kerestem lovas lehetőséget olcsón,voltunk is kétszer az Aranypatkó lovardában,nagyon jó áron,félig szivességi alapon,de a terapeuta kapott egy kihagyhatatlan lehetőséget Hollandiában..Majd lovagolt egyszer Kelenvölgyben is Imi lovon,és ott történt a baj,lepottyant a lóról..Benne van sajnos..Azóta rá sem mert nézni a lovakra..messziről kerülte mindet..

Idén valahogy mégis sikerült őt hosszú győzködés után felültetni a lóra..a közbiztonsági napunkon..Nem győzök elég hálás lenni Mécses lónak és lovasának aki segített benne,hogy Zalán nyeregbe ülhessen..

Nem töltött hosszú időt a hátán,talán ha három percet,és vagy két hétig utána szó sem esett a lovakról..de egyszer csak egy délután május közepén,megjelent Bedi lovas könyvével,hogy szerintem neki milyen ló lenne a jó..??Mert Mécses az jó volt..és hallotta az iskolában,a napköziben,hogy van nem is egy iskolatársa akik lovagolni járnak,és azt is hallotta egyszer reggel az aulában,hogy xy tanár néni azt mondta zy anyukájának,hogy nagyon jót tesz a fiának a lovasterápia,és szerinte neki is igen jót tett,hogy felült Mécses nyergébe..

Akkor jött el az a pont,hogy leültettem a konyha-asztalhoz,és megpróbáltam megmagyarázni neki,hogy bár tudom mennyire jó,és hatásos,de sajnos fogadja el azt,hogy nincsen rá lehetőségünk,bárhogy is szeretne néha lovagolni.

(Egy autista gyereknek brutális nehéz megmagyarázni a nincset,hogy van rengeteg dolog amire nincs pénzünk..Zalán már megérti,de Levente nem..Tegnap is a szívünk szakadt meg,hogy fizetésig,már egy árva túró rudit sem tudunk neki venni..A baj az,hogy a szelektív evése miatt van amikor csak azt hajlandó enni,és mást nem..)

.....De azért ígérem,ha találok valami szép kártyás lehetőséget akkor felesben a mászással majd,egyszer kétszer elvisszük őt lovagolni..Itt a dolog abba is maradt,csendben felejtődött,nem is került szóba..Más dolgokon volt a hangsúly.....

Most eljött a nyaralás,és a Melinda intézte lehetőség,Timinél Balaton községben..Reggelig meg sem mertük neki mondani,csak Bedi tudta,aki nagyon várta..Zalán meg csak a kész tényeket kapta a nyakába..

..és rettentő jól vette....

Csak ámultunk,hogy Melindával,és Csengével felment a legelőre Báró lóért..

Báró hidegvérű ló,herélt,21 éves,a nyugalom tengere,háta mint egy kanapé,akár terápiás lónak is alkalmas lenne..vagyis hát az is..Zalán meg nagyon bátor,a srácok közül ő volt az első jelentkező..és egy kicsit a para király a karámban..Végül Melindának és Timinek,sikerült felültetni Báró hátára,végül Szabi segítsége nem kellett hozzá..Volt rezgés rendesen,hisz Báró nem csak állt mint Mécses,hanem el is indult..

Az elején rettentő görcsös volt..látszik is a képen..el sem engedte a hevedereket..és akkor Timi elkezdte oldani a feszültségét..Beszéltette,lágyan,kedvesen..

A lesütött szemű lovas..görcsösen kapaszkodva..

Amennyit hallottam föntről Timitől annyit kért,hogy tartsa a térdét,mert úgy biztonságosabb,és közben ahogy rótták a karaámban a köröket,és beszélgettek,elmúlt a görcsösség,jobb lett a tartás,szebb lett a lovaglás,nagyobb összahangban volt a Báró lóval és Timivel..Az biztos,azt tudom,hogy ha így mosolyog mint itt a képen,akkor nem fél,akkor biztonságban érzi magát,és ez nagyon nagy szó,mert történetesen ez a mosoly egy mozgó ló hátán esett meg..Ez volt az a pont,ahol tudtam,hogy nyertünk..Ha nem lesz rossz emléke valamikor még,akkor soha többet nem fog félni a lovaktól..

Vagy 20 percet lovagolt..Ő maga szólt,hogy elég..Jött pihenni kicsit..Bár azt hitte vége van..De Csenge és Bedi után............

Visszaülhetett Báró hátára..és élvezte,és beszélgetett,és nem érdekelte,hogy szőrös,mozog,és fújtat no meg prüszköl aminek a hátán ül..Egyre biztosabb volt..

...és akkor Timi,kezdte rábeszélni dolgokra,játékosan...hogy mutassa meg,hol a ló hátsó fele,meg az oldala,és akkor simogassa meg,ha már megmutatja,persze már a térdét sem fogta..Zalán meg ha bátortalanul is,de elengedte a hevedert,és megmutatta azokat a dolgokat amiket Timi kért..

A végén meg.....íme a bizonyíték...ehhez nagyon kemény bátorság kellett,egy olyan gyereknek,aki folyamatosan kűzd egyensúlyi zavarokkal..

DE nem hiába írtam az elején a mászásról..A mászással,nagyon sok mindent meg lehet alapozni,például a lovaglást is..Ezt meg mindenképpen,ahová Zalán eljutott..A mászóterápiák előtt kötve hiszem,hogy a lepottyanás után,sikerült volna lóra ültetni Zé-t..Félt..viszont az egyik terápiától önbizalmat kapott,és egy kis ügyességet,így simán vette a másikat...De ehhez kellett Timi és Báró ló...

(Most meg már menne,és lóra ülne..De nem tehetjük meg..Addig biztos nem,amig havi 70-80 e ft rezsi hátralékot tolunk magunk elött..önhibánkon kívül..A nincsből nem tudunk varázsolni..Meg lehet szólni miatta,de kötve hiszem,hogy könnyű lenne utánunk csinálni..Ne is akarja senki,a legnagyobb ellenségemnek sem kivánnám..)

Nagyon büszke vagyok Zalánra,hogy idén rengeteg korlátot átlépett..Átléphetne többet is,ha lenne rá esélye..Ha lenne rá esélye,ami sajnos nincs...és ez pusztán csak pénz-kérdés..,okos gyerek,jól fejleszthető és igazoltan fejlődik is,pedagógusai szerint is..tényleg lenne esélye...

Én meg szép csendben belepusztulok abba,hogy nem tudom biztosítani számára..Nem tudok biztosítani a számára,olyan fejlesztéseket ami még jobban javítana az állapotán,és lehetne esélye boldogulni akár önállóan is az életben,egy icike-picike kontrollal..

Amit egyenlőre tehetek,hogy magam fejlesztem,és minél többet megmutatok neki a világból..Ősztől pluszban az iskolai fejlesztések is..ez az állami 6-10 óra..

Édes kevés..

No és itt a másik óriási érdem...Amit nem hittünk volna,hogy egyszer Levi,bemegy a karámba,és közel mer menni a lóhoz..Ha most ennyi,akkor ennyi,de sikerült....

Timi nagyon köszönjük a karitatív lehetőséget..és Melindának is,hogy segített benne és megszervezte,hogy elmehessünk Balatonba..és Zalánnak,Bedinek,Leventének,lehessen ebben a számunkra csodában része....

KÖSZÖNJÜK NEKTEK!